Home

Nieuws 251 x bekeken

Derogatie stap dichterbij voor Vlaanderen

Brussel – Het Europee nitraatcomité heeft Vlaanderen verruiming verleend voor het gebruik van dierlijke mest.

In de periode 2011-2014 mogen boeren onder voorwaarden meer dierlijke mest aanwenden dan de standaardnorm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare. In de derogatie mogen boeren 250 kilo stikstof uit dierlijke mest toedienen aan grasland en 200 kilo stikstof uit dierlijke mest aan wintertarwe. De normen zijn hiermee gelijk aan de huidige derogatie voor Vlaanderen. Nieuw is dat ook derogatie verleend wordt tot 250 kilo stikstof voor de teelt van mais gevolgd door een voorjaarssnede snijrogge en voor triticale met een vanggewas. Bij derogatie mag alleen gebruik gemaakt worden van mest van herkauwers en dunne fractie varkensmest.

Vlaamse landbouworganisaties reageren positief op de derogatie. Door de derogatie wordt de sector een extra last van 22 miljoen euro bespaard. De nieuwe mestwetgeving kost de sector al 8 miljoen euro.

”In 2010 hebben rond de 3100 Vlaamse veehouders gebruik gemaakt van de derogatieregeling. Dit jaar vewachten we rond de drieduizend aanmeldingen” volgens een woordvoerder van het Vlaams ministerie van Leefmilieu, Natuur en Cultuur.

In 2010 maakten 3.100 Vlaamse bedrijven gebruik van de derogatieregeling voor een totaal areaal van 83.500 ha. Hierdoor kon 6,5 miljoen kilo stikstof uit dierlijke mest extra worden aangewend.
De Europese Commissie moet nog instemmen met de derogatie, maar dat lijkt na de toezegging van het Europese nitraatcomité een formaliteit. Het verlenen van de derogatie aan Vlaanderen is ook gunstig voor Nederland, dat ook meermaals een verzoek voor verruimde mestnormen heeft ingediend en tot nu toe heeft gekregen.

Het derogatieverzoek voor Italië is vandaag afgekeurd.

Of registreer je om te kunnen reageren.