Home

Nieuws 355 x bekeken

CNC: champignonmarkt herstelt

Milsbeek – Champignoncoöperatie CNC voorziet een herstel van de industriemarkt na twee zware jaren. In 2010 verdampte de winst van de holding door onder meer hogere kosten voor grondstoffen. Dochter Lutèce verkent kansen met bewerkte versproducten.

De holding C4C boekte in 2010 nauwelijks winst, de omzet steeg 2 procent naar 201 miljoen euro. De grondstoffen- en verwerkende divisie van champignoncoöperatie CNC hebben hun onderbezetting weggewerkt. CNC voorziet ook een aantrekkende markt voor champignons dit jaar. De zwakkere euro zorgt voor een betere concurrentiepositie in derde landen, zoals de VS. Ook begon Lutèce te verkopen op de Russische markt.

De resultaten van de grondstoffenbedrijven stonden onder druk in 2010 door hogere prijzen voor diesel, stro en paardenmest. Deze kostenstijgingen konden nog niet worden doorberekend. De volumes stegen door een groei van de Europese champignonproductie.

De grotere vraag naar verwerkte champignons zal in 2011 leiden tot een verbetering van de telersprijzen, stelt Brienen. Het zal een voorzichtig herstel zijn. Dit jaar verwacht de champignonverwerker de afzet een verdere impuls te geven door zich op het bewerkte versproducten te richten. Volgens CNC-voorzitter Frans Brienen zal dat vooralsnog een beperkt volume beslaan.

De telers van CNC zullen weer volledig produceren na enkele jaren van afspraken over productiebeperking met CNC. De jaarcijfers moeten 9 juni goedgekeurd worden in de ledenvergadering.

Zie ook het interview met Frans Brienen: 'Telersprijs CNC omhoog door beter resultaat Lutèce'

Of registreer je om te kunnen reageren.