Home

Nieuws 425 x bekeken

Burger betaalt SDE-regeling

Den Haag – De stimuleringsregeling duurzame energie (SDE) moet betaald worden uit een heffing op de energierekening van energiegebruikers.

”De opslag op de energierekening leidt tot een directere financiering van de SDE+-regeling. Hierdoor is duidelijker dan voorheen welk bedrag burgers en bedrijven betalen voor de stimulering van duurzame energie”, schrijft Minister Maxime Verhagen van ELI in een brief aan de Tweede Kamer. De regering komt voor de zomer met een wetsvoorstel. Bedoeling is dat de regeling in 2013 in gaat.

De opslag op de energierekening zal eerlijk verdeeld worden over gas en elektriciteit en over consumenten en bedrijven. De inschatting is dat de regeling een gemiddeld huishouden 8 euro per jaar gaat kosten.

De SDE+- regeling is de vervanger van de bestaande SDE-regeling voor subsidie voor de productie van duurzame energie, zoals vergistingsinstallaties en windmolens. Via deze regeling is dit jaar 1,5 miljard euro subsidie beschikbaar. De maximale bijdrage is 15 cent per Kilowattuur (kWh).

Verhagen verwacht hiermee in 2020 5 PJ extra productie van duurzame energie. In de nieuwe regeling wordt geen onderscheid gemaakt tussen energietechnieken. Om het budget zo efficiënt mogelijk in te zetten kunnen ondernemers eerst inschrijven voor een lage subsidie.

In vier openstellingstermijnen loopt dit op tot de maximale vergoeding, zodat er zoveel mogelijk geld gebruikt wordt voor goedkopere technieken. De Kamer debatteert deze week over de regeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.