Home

Nieuws 236 x bekeken 2 reacties

Brazilië ziet ontbossing hard toenemen

Brasilia – De ontbossing is in Brazilië op jaarbasis onverwacht met 27 procent toegenomen. Een groot deel van de ontbossing komt op het conto van de agrarische sector, die bos kapt en verbrandt om soja te kunnen telen of vee te houden.

Tenminste 1.848 vierkante kilometer van het Amazone-woud is in een jaar tijd verdwenen.
De Braziliaanse regering belooft beterschap en heeft een crisiskabinet ingesteld met als voorzitter de minister van milieuzaken, Izabella Teixeira.

De bewindsvrouwe heeft aangekondigd de ’milieucriminelen’ spreekwoordelijk de keel dicht te gaan knijpen. De milieubeschermingsorganisatie van de overheid, Ibama, heeft 200 operaties aangekondigd waar ook gewapende agenten aan deelnemen.

Het meeste bos is verdwenen in de deelstaat Mato Grosso, waar veel soja wordt verbouwd. De soja wordt voor meer dan 80 procent verwerkt in plantaardige olie en veevoergrondstof. De Nederlandse veevoerindustrie geldt als een grote afnemer van Braziliaanse soja. Partijen als Nutreco, Ahold, FrieslandCampina en Vion onderkennen de problemen en werken binnen een zogeheten Ronde Tafel-overleg aan verduurzaming van de sojaketen.

Milieubeschermingsbeweging Greenpeace denkt dat de toename verband houdt met een wetsvoorstel waarin staat dat minder regenwoud hoeft te worden gespaard als in de bestaande wetgeving. De discussie kent meerdere lagen. De agribusiness is een belangrijke sector voor Brazilië, en is verantwoordelijk voor een fors deel van het handelsoverschot van het land.

Laatste reacties

  • gifsoja.nl

    Mato Grosso, daar komt het grootste deel van die zogenaamd 'verantwoorde' RTRS soja vandaan. Van het bedrijf van Grupo André Maggi (1,1 miljoen hectare waarvan in 2010 bijna 600.000 hectare soja. Meneer Blairo Maggi is niet alleen enorm grootgrondbezitter en soja-industrieel, hij is ook gouverneur van die deelstaat. Hij is mister soja en heeft een dikke vinger in de ontbossingspap. Maar ondertussen speelt hij mooi weer en verkoopt zijn gangbare soja als 'verantwoord' aan die naïeve Hollanders. Hoeft hij bijna niets voor te doen want de criteria stellen weinig voor. Meneer Maggi lacht zich rot!
    http://www.solidaridad.nl/pers/2011/06/07/nederlandse-industrie-koopt-eerste-85000-ton-verantwoord-geteelde-soja

  • HvdR

    gifsoja, kom eens met bewijs van je stelling uit onverdachte hoek en ik neem je serieus. Zolang je die niet levert kan ik dit niet anders zien als leugenachtige propaganda. Je lijkt wel een Greenpeace aanhanger, die deinzen er ook niet voor terug om de wereld te bedotten en te misleiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.