Home

Nieuws 283 x bekeken

Boer beslist om individueel te testen op Q-koorts

Den Haag – Vaccinatieplicht en de hygiënemaatregelen blijven de belangrijkste maatregelen om Q-koorts aan te pakken. Maar veehouders kunnen ook kiezen voor het individueel testen van de dieren.

Dit staat in het verwachte nieuwe draaiboek voor Q-koorts. Door dieren individueel te testen kan een bedrijf eventueel versneld vrij worden van de ziekte.

Staatssecretaris Bleker van ELI en minister Schippers van VWS zien het individueel testen met name als een instrument waarmee de eigenaar van een besmet bedrijf versneld weer de vrije status kan bereiken, waarna maatregelen versoepeld kunnen worden.

Ze wijzen er echter op dat Q-koorts een ziekte is die endemisch voorkomt in Nederland. Het vrijmaken van melkgeiten- en melkschapenbedrijven via individueel testen is een langdurig proces waarbij alle dieren herhaaldelijk getest moeten worden en waarna de positieve dieren afgevoerd worden. Dit gaat gepaard met hoge kosten, maar geeft niet de garantie dat een bedrijf vervolgens vrij blijft.

Op dit moment is er nog maar weinig bekend over de besmettingsrisico’s en de mogelijkheid om besmetting met Q-koorts te vermijden. Bleker is bereid om onderzoek hiernaar mee te financieren en is daarover in overleg met de sector. De overweging om al dan niet te investeren om via individueel testen van dieren versneld vrij te worden van Q-koorts blijft voor de veehouder zelf.

Het draaiboek is in de maak door de ministeries van VWS en ELI, de nVWA, de deskundigen, de sector en GGD-Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.