Home

Nieuws 210 x bekeken 6 reacties

Bijna helft Nederlanders tegen megastallen

Den Haag – Bijna de helft van de bevolking (49 procent) wijst megastallen af of neigt daartoe. Het aantal voorstanders ligt op 42 procent, zo blijkt uit onderzoek van bureau Veldkamp in opdracht van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw). De rest heeft geen mening.

Volgens Veldkamp is de kans groot dat het aantal nog zal tegenstanders toenemen. Dit komt doordat de twijfelaars zich vooral bevinden in de groep die megastallen mogelijk wil toestaan. Opvallend detail is dat voorstanders meestal mannen zijn, terwijl het verzet tegen de grootschalige intensieve veehouderij met name van vrouwen komt.

Met de presentatie van dit rapport gisteren in perscentrum Nieuwspoort had de aftrap plaats van een maatschappelijke discussie over megastallen. Onder leiding van oud-minister Hans Alders (PvdA) worden de komende anderhalve maand alle voors en tegens in beeld gebracht. Dit gebeurt onder meer op internet (www.dialoogmegastallen.nl). Op basis daarvan wil Bleker in oktober zijn visie op deze kwestie opstellen.

Volgens de staatssecretaris is het van belang niet alleen te kijken naar de wetenschappelijke feiten rondom megastallen. “Economische of technische ontwikkelingen kunnen alleen doorgaan als de samenleving de normatieve keuze maakt dat die kunnen doorgaan”, zegt hij. “Geen enkele ontwikkeling is autonoom.”

LTO vreest dat in de maatschappelijke dialoog emoties een hoofdrol zullen spelen. De organisatie bedrukt daarom dat gesprekken op basis van ‘wederkerigheid en gelijkwaardigheid’ moeten plaatshebben. Volgens Milieudefensie is het initiatief van Bleker niet nodig; er moet simpelweg een verbod op megastallen komen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wat is het verschil tussen een Toekomst bestendige veehouderij en een veehouderij met Mega stallen? Waarom zou een melkveebedrijf met 2000 koeien minder Bestendig zijn dan een bedrijf met 200 koeien?? Waarom gaan we niet eerst eens duidelijk maken wat we met Mega bedoelen en wat de gevaren concreet zijn al vorens een nieuwe term met bijbehorende onduidelijkheid te creeëren. Ik krijg steeds meer het idee dat de tegenstanders van Mega geen houtsnijdende argumenten meer hebben en hun toevlucht zoeken in een NIEUWE KREET, al even onduidelijk als alle voorgaande.

 • no-profile-image

  mega is net zo'n wazige kreet als duurzaam en vele andere kreten
  onbegrip maar vooral onkunde zijn belangrijke onderdelen in deze discussie
  laat ondernemend Nederland toch zijn gang gaan of willen we ons aansluiten bij Griekenland en Portugal
  het lijkt erop

 • no-profile-image

  Noordam wat de ondernemers ook doen, de aansluiitng bij Griekenland komt vanzelf. Zolang wij vinden dat wij het verspilzieke deel van Europa moeten redden om onze eigen handel te financieren door hen de nodige Euro's te geven om daarmee onze producten te laten betalen, moet ons bank en kasboekje toch langzaam richting negatief gaan. Of zie ik het verkeerd? Volgens mij kom je niet vooruit door geld te lenen om de vorige lening mee af te lossen. Dit moet leiden tot inflatie als je de cirkel wilt doorbreken.

 • no-profile-image

  WEG MET HET CDA!

 • no-profile-image

  Han, je opmerkingen zijn terecht maar ik zou me een overheid voor kunnen stellen die economische aktiviteiten als speerpunt gebruikt
  slopen en traineren is echter de mode
  ik kan er een boek over schrijven
  weg met het CDA, prima maar zolang er leeghoofden als Annemarie Jorritsma bij de VVD rondhuppelen is dat geen beter alternatief

 • no-profile-image

  Mega stallen. Velkamp .wat heb je de burger nou gevraagd. vind
  je dat een koe in de wei leuker dan op stal. ??
  Vraag een moet zijn is er behoefte aan meer vlees , melk in Europa.
  Twee is het voor de boer nodig dat hij blijft uitbreiden om een goed inkomen te hebben, Zou maar zo kunnen dat dit door minder produceren meer kans heeft dan door uitbreiding.
  Drie, vinden we dat we ook voor de derde wereld landen moeten produceren. Met als gevolg dat we ze daar mee de kans verkleinen dat ze zich zelf uit de armoe halen.
  Als ondernemer wil je ontwikkelen . De regering moet richting
  geven. en bescherming geven aan ondernemer en burger.
  Voor dier welzijn maakt mega niet uit. Zoals het nu gaat verliest de burger en ondernemer ten gunste van de MULTINATIONAL . Z.L.T.O. is zo'n multinational die zich verrijkt over de rug van boer en burger.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.