Home

Nieuws 332 x bekeken

Bangladesh pacht akkerland in Afrika

Dhaka – Bangladesh heeft tienduizenden hectares akkerland gepacht in Afrika. De overheid hoopt daarmee de voedselzekerheid in het straatarme Zuid-Aziatische land te verbeteren. Dat meldde een functionaris dinsdag.

Twee bedrijven hebben contracten afgesloten voor 40.000 hectare grond in Oeganda en Tanzania. Een derde bedrijf zal komende week nog een overeenkomst sluiten over het gebruik van 10.000 hectare in Tanzania.

”De overheid steunt deze bedrijven volledig. Het doel is de productie terug te brengen naar Bangladesh om de voedseltekorten te verminderen”, aldus Farhadul Islam, een hoge ambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bangladesh volgt het voorbeeld van rijkere Aziatische landen, zoals China en India. Die kopen wereldwijd landbouwgrond op om zo te kunnen voorzien in de groeiende vraag naar voedsel in hun thuisland.

Bangladesh wist jarenlang te voorzien in de eigen behoeftes, dankzij een grote rijstproductie. Sinds de industrialisatie en de urbanisering lukt het echter niet meer om de 150 miljoen monden in het land te voeden. De afgelopen jaren importeert het arme land dan ook veel voedsel.

Of registreer je om te kunnen reageren.