Home

Nieuws 341 x bekeken

Baatbelasting aanleg riolering niet verschuldigd

De gemeente Steenbergen kan een aanslag baatbelasting voor de aanleg van riolering niet innen. De aanslag van € 3.600 wordt vernietigd.

Kort samengevat is de uitspraak van Hof Den Bosch de volgende:

In de A-straat is een riolering aangelegd. De kosten van de aanleg zijn middels een baatbelasting omgeslagen over de onroerende zaken, waaronder die van belanghebbende, die binnen veertig meter een aansluitmogelijkheid op de riolering hebben. Door belanghebbende is onweersproken gesteld dat een pand aan de C-straat, dat zich op 47 meter van een aansluitmogelijkheid op de riolering in de A-straat bevindt, technisch gezien kan worden aangesloten op die riolering. Deze onroerende zaak is in de verordening niet aangemerkt als gebaat. Volgens het hof brengt de omstandigheid dat het technisch mogelijk is dat de onroerende zaak aan de C-straat kan worden aangesloten op de riolering met zich, dat ook die onroerende zaak in een voordeliger positie is komen te verkeren en derhalve gebaat is bij de riolering. Nu die onroerende zaak niet in de verordening is aangemerkt als gebaat en aldus niet in de heffing is betrokken, zijn de kosten van de riolering niet mede omgeslagen over die onroerende zaak. Dit betekent, aldus het hof, dat sprake is van een willekeurige en onredelijke belastingheffing, zodat de verordening onverbindend is. De aan belanghebbende opgelegde aanslag moet worden vernietigd. Het hoger beroep wordt vervolgens gegrond verklaard.

Of registreer je om te kunnen reageren.