Home

Nieuws 186 x bekeken

Arbeidsinspectie: veel zelfstandigen niet volgens voorwaarden

Den Haag – Veel Bulgaren en Roemenen die als zelfstandigen in Nederland willen werken voldoen niet aan de voorwaarden.

Dat meldt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) na controles van de Belastingdienst.

Om in Nederland als zelfstandige te mogen werken moeten Roemenen en Bulgaren een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) aanvragen. Bij deze vergunning hoeft de werkgever geen belasting en premies af te dragen en is hij niet verplicht minstens het wettelijke minimumloon te betalen. Voor Bulgaren en Roemenen met een VAR hoeven geen tewerkstellingsvergunningen worden aangevraagd.

De Belastingdienst constateert dat veel werknemers bij de aanvraag van een VAR de benodigde vragenlijst niet invullen, waardoor de aanvraag niet in behandeling wordt genomen. Daarnaast blijkt uit de antwoorden dat in veel gevallen de aanvragers geen zelfstandigen zijn. Ze krijgen hierdoor geen VAR.

Jaarlijks vragen ongeveer 6.500 Roemenen en Bulgaren een VAR-verklaring aan.

De Belastingdienst en de Arbeidsinspectie wisselen gegevens over de VAR uit. De Arbeidsinspectie kan hierdoor gerichter bedrijven controleren waar mogelijk schijnzelfstandigen aan het werk zijn. In 2010 bleek bij die controles dat van de 748 zelfstandigen er 255 als schijnzelfstandigen aan het werk waren.

Of registreer je om te kunnen reageren.