Home

Nieuws 149 x bekeken

Algerije gaat meer uitgeven om volk te sussen

Algiers - Algerije heeft maandag een forse toename van de overheidsuitgaven aangekondigd. Ook besloot het Noord-Afrikaanse land af te zien van belastingen op belangrijke voedingsmiddelen. Het land hoopt met de maatregelen te voorkomen dat het wordt meegezogen in de golf van onrust die de laatste maanden de Arabische wereld op zijn grondvesten doet schudden.

Tijdens een kabinetsvergadering stemde president Abdelaziz Bouteflika in met de wijzigingen van het overheidsbudget voor 2011. De overheidsuitgaven zullen naar verwachting gaan stijgen met 25 procent. Dat geld wordt onder meer uitgegeven aan meer loon voor ambtenaren, subsidies op melk, meel, olie en suiker, het bouwen van nieuwe huizen en het creëren van banen voor jongeren.

Het parlement moet de wijzigingen nog goedkeuren. Dit lijkt echter een formaliteit, omdat Bouteflika daar samen met medestanders een meerderheid heeft.

In Algerije is het sinds januari bij tijd en wijle onrustig, hoewel op minder grote schaal dan in bijvoorbeeld Tunesië en Egypte, waar straatprotesten leidden tot het vertrek van de leiders. Afgelopen maand beloofde Bouteflika al hervormingen om de democratie in Algerije te versterken.

De 74-jarige Bouteflika is sinds 1999 aan de macht in Algerije.

Of registreer je om te kunnen reageren.