Home

Nieuws 171 x bekeken

Alders: nog geen nieuwe argumenten in megastallendiscussie

Den Haag – De argumenten die we horen zijn niet nieuw, maar dat was ook niet te verwachten. Dat concludeert Hans Alders (PvdA) na de eerste week maatschappelijk debat over megastallen.

”Een internetdiscussie heeft ook zijn beperkingen. De eerste dagen kregen we vooral reacties van tegenstanders van megastallen. Hier zitten veel uitgesproken meningen bij die we al kenden. Vooral dierwelzijn en volksgezondheid worden gebruikt als argument. Landschap en milieu veel minder.

Maar de discussie gaat natuurlijk breder”, zegt Alders tijdens een maatschappelijk café over de toekomst van de veehouderij, georganiseerd door Schuttelaar en Partners. Alders merkt dat veel mensen reageren dat het rapport van Wijffels over de toekomst van de veehouderij moet worden nageleefd. ”Maar dat rapport is ook al tien jaar oud”, zegt Alders kritisch. Het valt de leider van het maatschappelijk debat bovendien op dat ook jonge agrariërs actief reageren op de internetdiscussie.

Het debat op de internetsite wordt door de initiatiefnemers gevoed met wetenschappelijk onderzoeken. ”Je merkt dat er nog veel onwetendheid is. Dit willen we wegnemen door de wetenschappelijke conclusie ook in te brengen.”

Alders vindt dat het niet zijn taak is om tot een eindconclusie te komen. ”Dat is aan de politiek. Het is mijn taak om de verschillen, maar vooral de overeenkomsten in visies van deelnemers aan de dialoog in beeld te brengen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.