Home

Nieuws 313 x bekeken

Agrana boekt goede resultaten door hogere fruitprijzen

Wenen – Agrana heeft het laatste kwartaal de winst scherp zien stijgen van 15 miljoen euro vorig jaar naar 22 miljoen euro. De stijging is vooral te danken aan fors betere prijzen voor fruit. Het Oostenrijkse bedrijf verwacht dat door slechte oogsten in Europa en Azië vorig seizoen de prijzen hoog blijven.

Agrana, dat naast fruit ook zetmeel en suiker afzet, profiteert volgens topman Johann Marihart van een ”buitenproportioneel” hard gegroeide vraag vanuit China. De gegroeide honger vanuit China maakt dat zelf voor fruit van mindere kwaliteit volgens Marihart relatief goed wordt betaald.

De omzet steeg in het afgelopen kwartaal met 19,4 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot 541,5 miljoen euro. Het grootste deel van de omzet, 230 miljoen euro, is gerealiseerd door de divisie die onder andere fruitconcentraten maakt. De brutowinst van de divisie kwam uit op 11,3 miljoen euro.

De resultaten passen binnen het beeld van de markt dat een dag eerder is geschetst door het Ierse fruithandelsbedrijf Fyffes. Die stelde de winstverwachting bij van 17 tot 22 miljoen euro naar 20 tot 24 miljoen euro. Fyffes spreekt van een sterk groeiende vraag naar onder andere bananen.

De omzet van de suikerdivisie steeg van 136,4 tot 153 miljoen euro. De omzet van de zetmeeldivisie steeg van 118,8 miljoen euro tot 158,6 miljoen euro. Agrana meldt ook dat de afdeling die ethanol vervaardigt uit suiker goed presteert.

Of registreer je om te kunnen reageren.