Home

Nieuws 192 x bekeken

Actieplan moet problemen elektronische I&R oplossen

Den Haag – Het elektronische identificatie en registratiesysteem voor schapen en geiten (I&R) moet per 31 december 2011 volledig zijn ingevoerd en soepel werken binnen de geldende regels. Dat meldt Dienst Regelingen (DR) in een concept actieplan dat is voorgelegd aan de sector.

Het I&R systeem dat op 1 januari 2010 werd ingevoerd werkt nog steeds niet zoals gewenst. Daarom wil DR samen met de sector de knelpunten aanpakken.

Duidelijk is dat schapen en geiten nog steeds niet goed worden gemeld. Wanneer een vergelijking wordt gemaakt tussen aan- en afvoer valt op dat er bij verzamelplaatsen een afwijking is tussen aan- en afvoer van ongeveer 1 procent. Bij slachterijen is dit ongeveer 17 procent. Er worden administratief meer dieren aangevoerd dan afgevoerd.

Ook zijn er problemen wat betreft de regeling preventie dierziekten. De huidige regels zijn in combinatie met I&R moeilijk werkbaar. Duidelijk voorbeeld is de 21-dagenregeling die door veel schapenhouders wordt gezien als overbodig in een elektronisch tijdperk.

Opmerkelijk is dat een aantal softwareleveranciers nog steeds klaagt over de kwaliteit van de controles door de Voedsel en Waren Autoriteit. Dit zou mede de oorzaak zijn van het feit dat slachthuizen nog steeds veel te weinig melden.

Of registreer je om te kunnen reageren.