Home

Nieuws 236 x bekeken 1 reactie

Actie tegen patent op meloen van De Ruiter

München – Een coalitie van milieugroeperingen verzet zich tegen een patent op een door De Ruiter Seeds gekweekte meloen. Het Europese patentbureau heeft in mei het patent verleend op een meloen die met conventionele veredeling resistent is gemaakt tegen het Cucurbit yellow stunting disorder virus (CYSDV).

Bij de veredeling is gebruik gemaakt van uitgangsmateriaal uit India. Het bedrijf is in 2008 overgenomen door Monsanto, waardoor ook het verleende patent bij het Amerikaanse bedrijf berust.

De milieugroeperingen – waaronder Greenpeace, het Noorse Utviklingsfondet, het Franse Réseau Semences Paysannes en het Zwitserse Swissaid. Zij zeggen dat het verleende patent ingaat tegen eerdere uitspraken van het patentbureau, waarin werd gesteld dat conventioneel geteelde gewassen niet konden worden gepatenteerd.

In het verleende patent wordt de veredeling als zodanig niet beschreven. ”De plant en alle delen daarvan, zoals het zaad en het vruchtvlees, zijn vastgelegd als een uitvinding”, stelt de coalitie van milieugroeperingen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    BOB

    Het is echt schrikken hoeveel patenten er inmiddels op eigenschappen van planten gevestigd zijn. Bravo dat Jan Braakman en het Agrarisch Dagblad ook aan deze moelijke materie aandacht besteed. Bij de Ruiter Zaden was het motto al "de tuinders zoveel mogelijk uitknijpen". Dat zal na de overname en de macht van Monsanto alleen maar toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.