Home

Nieuws 191 x bekeken

Aantal diertransporten neemt sterk toe

Den Haag – Het aantal diertransporten van en naar Nederland is in 2009 flink toegenomen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Staat van het Dier, die staatssecretaris Henk Bleker dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In absolute aantallen steeg het aantal geëxporteerde varkens het meest: van bijna 9 miljoen naar iets minder dan 11 miljoen stuks. Procentueel gaat de uitvoer van pluimvee aan kop, met een toename van ruim 70 procent. De rundveesector blijft daar zowel absoluut als verhoudingsgewijs ver bij achter.

De stijging van de import ligt op een lager niveau, hoewel het nog altijd om ettelijke honderdduizenden dieren gaat. In absolute zin doet ook de varkenshouderij de meeste zaken met een toename van zo’n 180.000 stuks. Met 22 procent is de stijging bij de pluimveehouderij in relatieve zin het grootst. Zowel de in- als de uitvoer van schapen, geiten, paarden en konijnen nam in 2009 sterk af.

In een begeleidende brief noemt Bleker deze constatering ’een kritisch punt’. Wel tekent hij daarbij aan dat het nog niet duidelijk is of er sprake is van een trend, of een eenmalig gegeven veroorzaakt door de economische crisis. Ook geven de cijfers geen inzicht over het aantal lange-afstandstransporten.

Of registreer je om te kunnen reageren.