Home

Nieuws 278 x bekeken 4 reacties

Watertekort dreigt

Lelystad – Rijkswaterstaat waarschuwt bedrijven met waterintensieve teelten voor een mogelijk watertekort in de komende zomer.

De hoeveelheid sneeuw in Zwitserland is dit jaar maar 30 procent van het normale niveau. Bij aanhoudend droog weer kan daardoor de watervoorziening in Nederland nijpend worden. ”De kans op droogteproblemen zijn in het komende voorjaar en zomer hoger dan normaal”, meldt Rijkswaterstaat.

”Er is een verhoogd risico op een watertekort door de lagere aanvoer dan normaal”, zegt Harold van Waveren, adviseur waterverdeling van Rijkswaterstaat. Op dit moment is er nog geen enkele reden voor zorg is. ”Er is ruim voldoende water.” Er zijn echter wel regionale verschillen. In het noord-oosten is de afgelopen winter veel minder neerslag gevallen dan normaal, terwijl in het zuiden sprake is van juist een veel hogere neerslag dan normaal.

De situatie kan binnen enkele weken veranderen, als er geen regen meer valt. De aanvoer via de Rijn zal naar verwachting dit voorjaar en de zomer lager zijn dan normaal, gezien de sneeuwvoorraad in de Alpen. Op dit moment is de wateraanvoer via de Rijn al aanmerkelijk lager dan normaal. Daarbij komt dat experimentele seizoensverwachtingen van het KNMI voor de komende maanden aangeven dat de neerslag normaal of iets daar onder zal liggen, terwijl de temperatuur in het voorjaar een halve tot een hele graad boven normaal komt.

Als de wateraanvoer via de Rijn vanaf mei beneden de grens van 1.400 kubieke meter per seconde komt zal Rijkswaterstaat als het nodig is maatregelen gaan nemen om te zorgen dat een voldoende watervoorraad in Nederland wordt aangelegd. Dat kan door het peil te verhogen van onder meer het IJsselmeer, het Hollands Diep en het Haringvliet.

Rijkswaterstaat komt nu met een waarschuwing, omdat gebleken is dat niet alle bedrijven zich realiseren dat een watertekort kan ontstaan, zegt Van Waveren. ”Statistisch komt het een of twee keer voor in de tien jaar. Maar niet iedereen houdt daar rekening mee. Wij vinden het belangrijk dat bedrijven er in hun plannen rekening mee houden, dat situaties van droogte kunnen voordoen en dat de beschikbaarheid van goed water niet altijd vanzelfsprekend is, zelfs in Nederland. Mensen moeten zich daarvan bewust zijn. Wij kunnen geen water maken, maar wel mensen informeren wat er aan de hand is.”

In droge periodes kan dat betekenen dat er zilt water wordt ingelaten. Van Waveren geeft aan dat situaties zoals in Wilnis in 2003 moeten worden voorkomen, toen door de droogte een veenkade uitdroogde en de waterdruk niet aankon en een overstroming volgde. ”Dat willen we hoe dan ook voorkomen.”

De keus om zilt water te gebruiken voor de watervoorziening bij de teelten is aan de ondernemers zelf. Recent onderzoek van Alterra laat zien dat droogteschade over het algemeen groter is dan schade door gebruik van zilt water. Maar toch verkiezen telers er meestal voor droogteschade, omdat verzilting een langer effect op de grond heeft.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Zet een goeie man bij de spuisluizen van de afsluitdijk en we hebben water zat!

 • no-profile-image

  Wat een gezeik over water te kort zorg voor goede opvang diepe
  vijvers in de vraag gebieden. In het land met de grootste zoet water meren revieren enz . Dit nog niet goed kunnen regelen
  Wat dan wel. Waar zijn we ook weer goed in???????

 • no-profile-image

  Nergens meer in. Dat was vroeger Hamstra.

 • no-profile-image

  helemaal mee eens

Of registreer je om te kunnen reageren.