Home

Nieuws 234 x bekeken

Wageningen stopt monitoren insectensoorten

Wageningen - Kennisinstituut Alterra Wageningen UR stopt per direct met het monitoren van alle insectensoorten in Nederland.

Dat heeft entomoloog Leen Moraal van Alterra vandaag laten weten. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft Alterra laten weten de subsidie van 65.000 euro per jaar stop te zetten.

Sinds 1946 houdt het instituut bij welke insecten in Nederland te vinden zijn. ,,We hebben een grote hoeveelheid onvervangbare kennis opgebouwd'', stelt Moraal. ,,Het is doodzonde dat we daar niet mee door kunnen gaan.''

De Wageningen Universiteit blijft wel een aantal 'urgente soorten', zoals de beruchte eikenprocessierups, monitoren. ,,Maar we kunnen niet meer continu actief de vinger aan de pols houden over nieuwe insectensoorten of -plagen die zich in Nederland voordoen.''

Alterra ontdekte begin jaren negentig de opkomst van de schadelijke eikenprocessierups in Brabant. Ook vond het kenniscentrum eind vorig jaar de Aziatische boktor in Almere, die zeer schadelijk is voor struiken en loofbomen.
Staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) bezocht in januari nog het gebied waar het unieke diertje was aangetroffen. ,,Dat soort vondsten en trends worden nu door niemand meer gecoördineerd'', stelt entomoloog Moraal.

Alterra maakte voor het monitoren gebruik van zo'n vijfhonderd vrijwillige insectenspotters door het hele land. Deze krijgen binnenkort een brief dat er niets meer met hun gegevens kan worden gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.