Home

Nieuws 300 x bekeken 3 reacties

Voerspoor ingevuld

Doetinchem – Extensieve rundveehouders moeten fosfaatarm voer gaan gebruiken, een kostenpost van zo’n 6 euro per koe. Intensieve bedrijven moeten op straffe van hoge boetes de fosfaatbenutting verbeteren.

Dat staat in het voerspoor dat Nevedi en LTO woensdag presenteren, meldt het weekblad Boerderij morgen. Varkenshouders met een mestoverschot moeten een fosfaatbenutting realiseren die minstens zo goed is als het gemiddelde in 2010. Daarvoor zullen verordeningen van het Productschap Diervoeder worden ingevoerd.

De fosfaatbenutting, een nieuwe norm, wordt daarin grofweg gedefinieerd als de hoeveelheid in biggen en vlees vastgelegde fosfaat ten opzichte van het met voer aangeleverde fosfaat. Voor de vleesvarkenshouderij ligt die op 41 procent, voor de zeugenhouderij op 37 procent. Wie slechter draait dan die norm, krijgt waarschijnlijk vanaf 2012 een boete opgelegd ’die zo hoog is dat of de productie stopt of de stal wordt aangepast’, stelt Nevedi-directeur Henk Flipsen.

Op intensieve rundveebedrijven wordt de boete vastgesteld op basis van de Bedrijfsspecifieke Excretie (BEX).

Pluimveehouders zijn vrijgesteld van het voerspoor. Aan pluimveevoer wordt synthetisch fosfaat toegevoegd. Dat is zo duur, dat fosfaatgehalten hierdoor al heel laag zijn. Ook investeerde deze sector al fors in de mestverbrandingsinstallatie in Moerdijk.

Met het voerspoor willen de twee brancheorganisaties het fosfaatoverschot met 20 miljoen kilo terugdringen: 10 miljoen kilo bij de varkens en eenzelfde hoeveelheid bij het rundvee.

Boerderij

Laatste reacties

 • no-profile-image

  stef beunk

  Citaat uit interview met Jan Hulshof, veehouder in de Gelderse Achterhoek. "Door een goed rantsoenen en het juiste krachtvoer in combinatie met een goed management en efficiënte koeien wordt het volgende gerealiseerd:
  N-efficiëntie: 28%
  P-efficiëntie: 38 %.
  Het voordeel wat betreft de BEX was in 2010: 11,8% op basis van N en 38 % op basis van P. (met dank aan de bijdragen van Agri Oost).
  De Fleckviehkoeien van Jan Hulshof gaan efficiënter met stikstof en fosfaat om dan de norm. Al deze gegevens zijn gebaseerd op de productie van melk. De meerwaarde van de Omzet&Aanwas door de extra inkomsten door stierkalveren en slachtkoeien komt hier nog eens overheen.

  Zie voor volledig verslag: Fleckvieh Wereld mei/juni 2011

 • no-profile-image

  weer een kostenpost erbij dus.....als we niet door de opbrengsten naar de kloten gaan dan is het wel door de lto. Blijkbaar moet en zal de varkenshouders de kop omgedraai door het lto. Aan de opbrengst kant doen zij als totaal niets en nu zorgen ze ook nog eens voor een extra plus in het voer en wordt het dierwelzijn aangetast wat ook weer op ons bordje terecht komt. Bedankt lto !!!

 • no-profile-image

  En dan te bedenken dat er ooit een tijd was dat Nederland wereldwijd bekend stond om zijn landbouwkundige kennis.....

Of registreer je om te kunnen reageren.