Home

Nieuws 215 x bekeken 1 reactie

‘Vissers kunnen leren van groentebundeling in APO’

Nijmegen - Garnalenvissers staat het vrij zich te organiseren als komkommertelers. Kompany, het samenwerkingsmodel van drie komkommerverenigingen in Venlo, biedt daarvoor handvatten.

Dat zegt mededingingsadvocaat Eric Janssen van bureau Dirkzwager uit Nijmegen. In een artikel weerspreekt hij uitlatingen van de Nederlandse Mededingingsautoriteiten (NMa) over de garnalensector, waarin de autoriteit zich afzet tegen vangstbeperkende afspraken.

In publicaties stelt de NMa dat garnalenvissers producentenorganisaties mogen opzetten van maximaal 40 procent van de markt. Deze mogen niet onderling samenwerken, stelt de NMa.

Janssen weerspreekt dat. Volgens Janssen heeft de NMa al in 2005 bepaald dat aan een vereniging van producentenorganisaties in de visserijsector dezelfde bevoegdheden en taken kunnen worden toegekend als aan producentenorganisaties. Janssen gaat ervan uit dat voor de visserijsector dezelfde eisen gelden als voor groente en fruit.

Verder wijst Janssen op de rol van productschappen. Die bepaalt bij een erkenning van telersverenigingen of een dominante positie ontstaat. Het percentage van veertig geldt daarbij niet als uiterste grens, stelt Janssen.

Eén reactie

 • no-profile-image

  m koppens

  Het zijn inmiddels vier verenigingen die zijn gebundeld, maar dit terzijde.
  Natuurlijk is mogelijk om net zoals Kompany deze garnalenvissers te bundelen, maar we moeten niet vergeten dat er ook binnen de diverse andere produktgroepen groenten initiatieven zijn geweest om te komen tot bundeling en die allemaal zijn vastgelopen, dit om uiteenlopende redenen.

  Ik ken de visserij niet goed genoeg, maar een vereiste is dat de diverse vissers al zijn gebundeld in verschillende verenigingen. Met een paar mensen aan tafel kun je misschien nog wel tot overeenstemming komen maar als het er te veel worden wordt het een grote klus om alle neuzen dezelfde richting op te krijgen.

  Uit ervaring kan ik spreken dat bundelen een is, maar dat tot een succes maken niet als vanzelf gaat. Het vergt veel van alle partijen, en mensen bepalen uiteindelijk of het een succes zal worden.
  Uiteindelijk loont het zich wel, de aanhouder wint.

Of registreer je om te kunnen reageren.