Home

Nieuws 221 x bekeken

Verbod ritueel slachten choqueert opperrabbijnen

Amsterdam - "Een verbod op koosjer slachten is een grote slag voor de Joodse gemeenschap. Niet alleen voor de kleine Joodse gemeenschap in Nederland, maar voor de hele gemeenschap wereldwijd.'' Dat heeft een internationaal gezelschap van opperrabbijnen dinsdag gezegd in een hotel op Schiphol.

De rabbi's vertegenwoordigden de gehele West-Europese Joodse gemeenschap en brachten een bliksembezoek aan Nederland om hun stem te laten horen tegen het plan van de Partij voor de Dieren (PvdD) om een einde te maken aan het onverdoofd ritueel slachten. "Dat Nederland, het land van de religieuze vrijheid, dierenwelzijn boven religieuze vrijheid verheft, is choquerend'', zei Binyomin Jacobs van het Nederlandse Interprovinciaal Opperrabbinaat.

De Joodse gemeenschap zegt dat er jaarlijks 2500 dieren koosjer worden geslacht. Koosjer slachten betekent dat de runderen, lammeren en kalveren met een directe halssnede worden gedood. "Met bedwelmd slachten bedoelen we in Nederland dat een koe bijvoorbeeld een plaat door de kop of een kogel krijgt. Dat gaat heel vaak mis waardoor het dier gestrest raakt en nog meer pijn lijdt. De vraag is dus wat dieronvriendelijker is'', zei Ronnie Eisenmann, voorzitter van het dagelijks bestuur van de Joodse Gemeente Amsterdam.

Joden mogen dieren die eerst zijn 'bedwelmd', bijvoorbeeld met gas of met een kogel, niet eten. Volgens de Joodse Gemeente in Amsterdam eten tussen vierhonderd en zeshonderd Nederlandse gezinnen koosjer.

"De snelheid, het jakkeren in de bio-industrie, zet dat maar eens naast het bijna chirurgische manier van koosjer slachten'', zei Jacobs.

Opperrabbijn Arje Ralbag van Amsterdam die speciaal uit New York was overgevlogen, deed namens het gezelschap een emotioneel pleidooi om het recht op koosjer slachten te behouden. "Dit is een historische dag. Jullie hebben ons met open armen ontvangen, vierhonderd jaar lang. Jullie waren ons baken. Het gordijn wordt nu dichtgetrokken. Onze ziel is gebroken.''

CDA, ChristenUnie en SGP willen in de Tweede Kamer een hoorzitting met Joodse en islamitische organisaties over het ritueel slachten. De Kamer praat woensdag over het voorstel.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.