Home

Nieuws 166 x bekeken

Vakbonden zien ruimte voor inzet werklozen

Utrecht - De werknemersorganisaties CNV en FNV zien voldoende ruimte om werkloze Nederlanders in de tuinbouw aan het werk te krijgen als opvulling van het gat wat de Roemenen en Bulgaren dreigen achter te laten.

Daarmee steunen ze de plannen van minister Kamp om per 1 juli de tewerkstellingsvergunningen van Roemenen en Bulgaren stop te zetten.

Vakvereniging CNV wil praten met werkgevers over inpassing van werkloze Nederlanders in de tuinbouw. "We moeten daarvoor kijken naar creatieve mogelijkheden", zei CNV-bestuurder Jaap Bosma, tijdens de sectorcommissievergadering groente en fruit van het Productschap Tuinbouw.

De CNV heeft nog geen concrete plannen, maar denkt dat hiervoor wel dienstverbanden op te stellen zijn. Ook FNV-bestuurder, Wim Baltussen, denkt dat het een logische stap is van de minister om een beroep te doen op de 500.000 Nederlandse werklozen. Hij gelooft dat de tuinbouw zelf het probleem van afhankelijkheid van goedkope arbeidskrachten gecreëerd heeft door de lonen laag en het werk onaantrekkelijk te houden. "In de tuinbouw ligt het beginnend loon op het niveau van het wettelijk minimum loon. Daar kun je moeilijk van leven. Bovendien geldt vaak een flexibiliteitseis, daarin wordt veel van mensen gevraagd. Als mensen een beetje normale eisen stellen, bijvoorbeeld regelmatige werktijden, worden ze vaak niet aangenomen." Volgens Baltussen is de sector aan zet om te zorgen dat het werk weer aantrekkelijk wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.