Home

Nieuws 224 x bekeken

Twee ton compensatie voor Boskoop

Den Haag - Het ministerie van ELI stopt 200.000 euro in het Plantgezondheidsfonds. Het geld wordt betaald als compensatie aan 350 telers van bomen en vaste planten in Boskoop.

De telers leden miljoenen schade toen in december 2009 een Oost-Aziatische boktor werd aangetroffen in de omgeving.
Volgens voorzitter Peter Bontekoe van de landelijke vakgroep Bomen en Vaste Planten van LTO is de schadevergoeding vooral een morele overwining. Door de vondst konden de bedrijven een tijd lang niets verkopen. Bovendien moesten ze betalen voor extra inspecties.

De totale schade wordt door de vakgroep geschat op 15 tot 30 miljoen euro. De twee ton is volgens Bontekoe een vergoeding voor de extra inspecties, waarbij soms ook voor het onderzoek planten zijn kapotgeknipt. Het ministerie vond aanvankelijk dat de schade hoort bij het reguliere bedrijfsrisico. De vakgroep stelt echter dat de boktor door de import van Chinese producten door één bedrijf in Nederland is terechtgekomen. Andere telers konden hier niets aan doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.