Home

Nieuws 171 x bekeken

Steeds meer gemeenten verbieden paasvuur

Assen/Groningen - Op advies van de brandweer verbieden steeds meer gemeenten in Noord-Nederland de traditionele paasvuren.

In verband met de droogte en de weersvoorspelling - zonnig en aanhoudend droog - is het gevaar groot dat vonken van de brandende paasbulten natuurgebieden in brand zullen zetten.

In Friesland is het vuur al verboden in Heerenveen en Oost- en Weststellingwerf, waar al twee weken een rook- en stookverbod geldt. Burgemeester Gerard van Klaveren van Weststellingwerf en voorzitter van de intergemeentelijke brandweer van beide gemeenten: "Een klein vonkje is al voldoende om brand te veroorzaken. Zo waren er afgelopen weekend nog enkele kleine heidebrandjes.''

In de provincie Groningen hebben de gemeenten Pekela, Haren en Bellingwedde een verbod afgekondigd. Veel gemeenten in Drenthe inventariseren donderdag mogelijk brandgevaar, waarna mogelijk een paasvuurverbod volgt. In Drenthe zijn 150 vergunningen verstrekt voor het houden van paasvuren.

De Twentse gemeente Enschede meldde donderdag dat paasvuren op dertien plaatsen zijn toegestaan. Wel zijn de organisatoren van de paasvuren in verband met de droogte voorzichtig.

In diverse gemeenten op de Veluwe en in het westen van Overijssel mogen de traditionele paasvuren niet doorgaan. Reden is de aanhoudende droogte in het gebied. Dat hebben diverse gemeenten donderdag laten weten

Of registreer je om te kunnen reageren.