Home

Nieuws 208 x bekeken

Sneller vergunning voor warmte-koude-opslag

Den Haag – Het wordt eenvoudiger om warmte-koude-opslaginstallaties aan te leggen. De vergunningsprocedures van open systemen worden bekort van een halfjaar tot twee maanden, zo blijkt uit een besluit van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu).

Daar staat tegenover dat er volgend jaar ook een vergunningsplicht voor gesloten installaties komt. Bovendien moeten bedrijven die bodemenergiesystemen leveren en installeren voortaan over een certificaat beschikken.

Warmte-koude-opslag is een techniek waarbij gebouwen en kassen met water worden verwarmd, of gekoeld. Daarbij kan een energiebesparing van zo’n 30 procent worden gerealiseerd. De toepassing van bodemenergie neemt jaarlijks met 10 procent toe. Toch is regelgeving voor aanleg en inrichting van installaties is volgens het kabinet nu nog te versnipperd, of zelfs afwezig.

Met het besluit trekt Schultz van Haegen tegelijkertijd de tussen provincies onderling verschillende vergunningstrajecten gelijk. Voor gesloten systemen zal straks meer gestuurd worden de lokatiekeuze, om te voorkomen dat installaties elkaar in de weg gaan zitten. De nieuwe regels worden, indien de Tweede Kamer akkoord gaat, op 1 juli volgend jaar van kracht.

Voorzitter Nico van Ruiten van LTO Noord Glaskracht zegt in een reactie dat het goed is dat het kabinet aandacht heeft voor dit onderwerp en is blij met de verkorting van de vergunningsprocedures. Minder tevreden is hij over het opnemen van een maximum retourtemperatuur van 25 graden; die is in de praktijk vaak 30 of meer. Volgens Van Ruiten biedt het ontwerpbesluit wel de ruimte dit aan te passen als onderzoek uitwijst dat daar noodzaak toe is.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.