Home

Nieuws 221 x bekeken

Senaat hekelt kwaliteit Wet dieren

Den Haag – De Eerste Kamer heeft grote moeite met de Wet dieren. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens een debat hierover.

Steen des aanstoots is de opname van het begrip intrinsieke waarde van het dier in het plan. Linkse fracties noemen dit een holle frase, terwijl rechtse partijen vrezen dat hiermee de deur wordt opengezet voor dierenrechtenorganisaties om gangbare praktijken in de veehouderij aan te vechten bij de rechten.

”Juridisering van dierenwelzijn ligt op de loer”, zei Geart Benedictus (CDA). ”Dat is een ongewenste maatschappelijke ontwikkeling, die tegenstellingen in de samenleving zal versterken. Wij hebben bij de natuurwetgeving gezien waar dat toe kan leiden.” De senator hekelde tevens de voorgenomen aanpassing van het Burgerlijk Wetboek, waarin wordt vastgelegd dat dieren geen zaken zijn.

Volgens VVD’er Sybe Schaap past het kabinet met het wetsvoorstel ’filosofische hoogstandjes toe’ die leiden tot ’betekenisloze vaagheid’. Senator Britta Böhler (Groenlinks) bracht tijdens het debat in herinnering dat nagenoeg alle maatschappelijke organisaties die over het plan zijn geconsulteerd een negatieve reactie hebben afgegeven. Collega Paul Peters (SP) sprak over een ’monstrum’ en zei dat ’dieren in de bio-industrie niets aan deze wet hebben’.

Het debat wordt later op de dag voortgezet. Dan zal staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) reageren op de inbreng van de Eerste Kamer.

Of registreer je om te kunnen reageren.