Home

Nieuws 192 x bekeken 2 reacties

Sanctie waar DR mee dreigt niet onderbouwd

De zware sancties waar Dienst Regelingen (DR) mee dreigt bij foutieve opgave van oppervlaktes stoelt niet op de Europese regeling waar de dienst zelf naar verwijst.

In de toelichting bij de Gecombineerde Opgave voor 2011 stelt DR dat bij herhaalde opzettelijk foute opgaven een aanvraag geheel kan worden afgewezen en dat de betrokken agrariër bovendien drie jaar geheel kan worden uitgesloten van toeslagen. Dat geldt ook als het om een kleine extra oppervlakte gaat.

Volgens DR volgt deze sanctie uit Europese regelingen. Het gaat om de Regeling GLB  inkomenssteun. Die maakt echter melding van kortingen van in de regel ’slechts’ 20 procent. Alleen in geval van ernstige of herhaalde gevallen kan de landbouwer voor het hele opvolgende jaar worden uitgesloten van de toeslag. In zeer extreme gevallen kan die uitsluiting twee jaar zijn. Van uitsluiting voor drie jaar is helemaal geen sprake in de regeling.

De regeling biedt bovendien geen aanknopingspunt voor DR om er bij niet-naleving van regels zomaar van uit te kunnen gaan dat er van opzet sprake is. Dat moet aannemelijk worden gemaakt.

De zware sancties die DR in het vooruitzicht stelt voor wie ’opzettelijk’ te grote oppervlaktes opgeeft, hebben verontwaardigde reacties opgeroepen, onder meer van politici. Vooral het feit dat veel boeren nog geen uitsluitsel hebben over hun opgave over vorig jaar, wekt wrevel. SGP, VVD en CDA hebben aangekondigd vragen hierover te stellen aan staatssecretaris Bleker.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  stoer hoor de mannetjes en de vrouwtjes bij DR
  toch even laten zien hoe machtig ze wel zijn
  DR zal die boertjes wel eens laten zien wie de baas is
  dat ze zelf fout op fout stapelen en hun werk niet eens op tijd afkrijgen????????????
  praten we niet over, wij zijn namelijk ambtenaren en wel van de ergste soort en die zijn onschendbaar, weet u wel

 • no-profile-image

  En wat te denken van de foute mestwet die OPZETTELIJK in de benen wordt gehouden? Velen zijn tot op de dag van vandaag nog bezig om die belachelijk hoge, onterechte heffingen kwijt te raken. Mensen, WAKKER WORDEN !!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.