Home

Nieuws 250 x bekeken 2 reacties

Resultaat Greenery slechtste in jaren

Barendrecht - The Greenery boekte in 2010 met 3,9 miljoen euro het laagste bedrijfsresultaat in zeker vijf jaar. Ook in het crisisjaar 2009 werd met 14 miljoen euro een hoger resultaat geboekt. Het resultaat is deels het gevolg van het nieuwe afzetmodel dat coöperatie Coforta wil verbeteren.

In 2008 (10 miljoen euro), 2007 (16 miljoen euro) en 2006 (24 miljoen euro) lag het bedrijfsresultaat ook vele malen hoger dan in 2010, blijkt uit eerdere jaarverslagen.

In het nieuwe afzetmodel heeft The Greenery niet meer volledige beschikbaarheid van telersproduct, maar moet meer bijkopen van onder meer het nieuwe zusterbedrijf Coforta Verkoop BV. The Greenery kon de hogere inkoopprijzen bij de ongewoon hoge prijsschommelingen in 2010 niet doorberekenen aan winkelketens. De winkelprijzen in vooral Nederland stegen niet met hetzelfde tempo als de telersprijzen, zo licht de woordvoerder toe. Dat komt door de toegenomen prijsconcurrentie. Vijftig procent van de afzet vindt nog plaats in eigen land. Wel wist The Greenery de positie bij diezelfde retail in belangrijke markten te versterken.

Ook wil de woordvoerder niet spreken van een zorgwekkend resultaat. "Het zijn deels beheersbare factoren en ook eenmalige kosten voor het nieuwe model. We weten wat ons te doen staat aan de kostenkant." De druk op het resultaat ging wel gepaard met een omzetgroei van ruim 13 procent tot 1,8 miljard euro. De cooperatie wil de samenwerking tussen Greenery en Coforta Verkoop BV intensiveren om het handelshuis Greenery meer flexibiliteit te geven.

Het zijn vooral meevallers die ervoor zorgen dat er nettowinst is geschreven door The Greenery. Het resultaat uit deelnemingen verdubbelde naar 8,3 miljoen euro en de rentekosten namen af door de lagere rentestand. Zo kon het handelsbedrijf een meevaller noteren van 7,7 miljoen euro door herwaardering van gebouwen na wijziging van bestemmingsplannen voor terreinen. Dat zorgde mede voor een verbetering van het eigen vermogen. Greenery (met daarin resultaten van Coforta Verkoop BV) verkeert in blakende financiele gezondheid, stelde het concern bij de jaarcijferpresentatie.

Bij de presentatie van de jaarcijfers kondigde algemeen directeur Philip Smits al maatregelen aan om de brutomarge te laten herstellen. The Greenery sluit de locatie in Maasland en zal geplande efficiencymaatregelen op gebied van logistiek versneld doorvoeren. De focus komt meer te liggen op resultaten per productgroep. Hiertoe is de afzetorganisatie gedwongen om kosten aan te pakken waar ze gemaakt worden.

Uit het jaarverslag valt verder op te maken dat in 2010 Greenery-leden 6 miljoen euro opnamen van de vrijwillige ledenlening. Dat geld hadden de bedrijven nodig om uit de financiële problemen te blijven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nu ben ik geen lid van de Greenery maar zo vanaf de zijlijn bedenk ik me dat de Greenery toch door de jaren heen een gigantisch eigen vermogen heeft opgebouwd
  het aantal terreinen wat is verkocht is indrukwekkend, ( nu weer Maasland) waar is dat geld?????????
  het wordt ook niet uitgegeven aan een sociaal plan voor ontslagen werknemers
  ik hoop niet dat mijn vermoeden juist is want dan is het een dramatisch bedrijf.
  helpt iemand me uit de droom???????

 • no-profile-image

  Tm Willaert, The Greenery

  Beste Noordam,

  Wellicht bent u niet volledig geïnformeerd. Zoals in het persbericht van enkele weken geleden aangegeven, treedt er voor alle medewerkers van de locatie Maasland die boventallig verklaard zijn een sociaal plan in werking. Voor verdere informatie verwijs ik u naar het persbericht op de website van The Greenery http://bit.ly/gMcXGn

  Tim Willaert

Of registreer je om te kunnen reageren.