Home

Nieuws 206 x bekeken

RIVM: groente goed wassen

Bilthoven - Het is raadzaam om groenten goed te wassen, eventueel te schillen en waar mogelijk te koken of te bakken.

Dat adviseert het RIVM na de vondst van antibiotica-resistente bacteriën in groenten. "Hierdoor wordt de kans op het binnnekrijgen van bacteriën geminimaliseerd", schrijft RIVM in een advies aan de VWA en het ministerie van volksgezondheid.

Recent bleek uit een studie van het Universitair Medisch Centrum van de VU te Amsterdam dat bij zeven van de 119 monsters van groenten resistente bacteriën werden gevonden. Het ging om ESBL’s die overeenkomen met ESBL’s die ook gevonden zijn bij mensen en landbouwhuisdieren. "Waar de besmetting vandaan komt is niet duidelijk. Ook weten we niet of de consumptie van besmette groenten leidt tot een toename van het voorkomen van resistente bacteriën in de darm van de mens", concludeert RIVM. "Wel wijst dit onderzoek erop dat het probleem van antibioticaresistentie steeds verder toeneemt en dat resistente bacteriën aangetroffen worden, bij mensen, dieren en in het milieu."

RIVM zegt dat het geen zin heeft om het eten van groenten te ontraden. ESBL-producerende bacteriën komen normaal in de darm van mens en dier voor en ook in het milieu. De bacteriën kunnen echter ook infecties veroorzaken, die vervolgens niet met de gangbare antibiotica behandeld kunnen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.