Home

Nieuws 218 x bekeken

‘Plukkeurmerk champignons herstelt imago in Engeland’

Horst – Het plukkeurmerk voor champignons moet zorgen voor herstel van het imago in Engeland. Dat stelt Frans Brienen, voorzitter van telersvereniging Funghi.

Volgens Brienen hebben de berichten over misstanden bij Nederlandse champignonbedrijven gezorgd voor een verslechterd imago bij Britse afnemers. ”Engelse collega’s gebruiken dit punt bij hun afnemers. Zijzelf gebruiken dit soort constructies niet, zeggen ze. Dat heeft geleid tot vragen van Britse supermarkten.” Of het ook tot verlies van afzet heeft geleid, is onduidelijk. Brienen: ”Veel afzet naar Engeland gaat via langlopende contracten. Op enig moment komt dat wel ter sprake.”

Het plukkeurmerk Fair Produce wordt dit jaar uitgerold in Nederlandse champignonbedrijven. De handelspartijen geven daarmee aan Nederlandse supermarktbedrijven uitsluitend te beleveren met gecertificeerd product. Brienen denkt dat het keurmerk ook de exportmarkt kan helpen. ”Er is gezegd dat we met het plukkeurmerk eerst het eigen huis op orde moeten krijgen, maar we zijn voor 80 procent afhankelijk van export.”

Of registreer je om te kunnen reageren.