Home

Nieuws 210 x bekeken

Nieuw supermarktconcept moet boeren meer geld opleveren

Amsterdam - Een nieuw supermarktconcept waarbinnen het beste van de supermarkt en de openluchtmarkt wordt gecombineerd, moet boeren en tuinders betere marges opleveren.

Dat zegt een bedenker van het Landmarkt-concept Harm-Jan van Dijk. Donderdag opent in Amsterdam de eerste vestiging. Uiteindelijk wil Landmarkt 30 vestigingen bij steden groter dan 80.000 inwoners bouwen. De eerste vestiging komt aan de Schellingwouderdijk, aan de rand van Amsterdam-Noord. Er is bewust gekozen voor een locatie aan de rand van de stad.

Concurrent Marqt zet zich ook als duurzaam in de markt, met extra focus op vers. Deze keten kiest echter voor locaties juist in het centrum van de stad. Voor Landmarkt geen optie: de eerste winkel is 1.200 vierkante meter groot. De keten wil zich ook afzetten tegen het "snobistische karakter" van biologische producten.

Van Dijk: "wij kiezen voor de rand omdat het voor onze vaak kleinere leveranciers makkelijker is de producten bij ons te krijgen. Bovendien zien wij Landmarkt als meer dan een supermarkt. Het moet een ontmoetingsplaats zijn waar mensen ook leren over voeding. Ze rijden of fietsen naar de markt en zijn er langer dan 5 minuten."

Ping Pong Design uit Rotterdam ontwikkelde het merk. Barry de Bruin van Ping Pong Design: "in de food en agri wereld wint het merkdenken terrein, maar er wordt nog te weinig gedaan om de generieke producten die dat oplevert van een verhaal te voorzien. Een goede manier om dat te realiseren is een paraplu-merk, zoals Landmarkt."

De Bruin benadrukt dat Landmarkt een breed publiek wil aanspreken. "Dus geen snobistische toestanden zoals bij veel biologische merken het geval is maar voeding echt van de markt. Een merk met een eerlijke uitstraling en een recht-voor-zijn-raap-mentaliteit." De nadruk ligt op vers, aldus Van Dijk. Brood, vis, kaas, groenten en fruit, aardappelen, vlees - alle producten worden aangeboden. "En de kracht van het concept is dat naast een overdekte markt er ook een gedeelte binnen is. Men kan dus naast het vers van vaak lokale leveranciers ook gewoon pindakaas of Heineken-bier inslaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.