Home

Nieuws 214 x bekeken

Milieuorganisatie: Fatale zandstorm schuld van landbouw

Berlijn - De Duitse milieuorganisatie BUND geeft de landbouw de schuld van de zandstorm, die vrijdag op snelweg A19 bij Rostock een kettingbotsing met acht doden en 131 gewonden veroorzaakte.

”Door de jarenlange verwaarlozing van de bodemstructuur krijgt de grond een steeds kleiner humusgehalte,” meent woordvoerder Burkhard Roloff van BUND. ”De bovenste laag droogt door de brede inzet van kunstmest uit. Hoe geringer het humusgehalte bij vooral de lichtere gronden in de buurt van de ongevalslocatie is, hoe meer de wind vrij spel krijgt.”

Mede verantwoordelijk voor de verzanding van de grond is naar Roloffs visie tevens de grootschalige bedrijfstructuur zonder houtwallen uit de DDR-tijd. ”De winderosie op de grote percelen in Meckelenburg-Voorpommeren is veel groter dan in bijvoorbeeld Sleeswijk-Holstein, waar de akkers nog een overzichtelijke omvang hebben.”

De beschuldiging van BUND wordt door het Bauernverband in Meckelenburg-Voorpommeren als totale onzin betiteld. Voorzitter Rainer Tietböhl meent dat Roloff geen verstand heeft van landbouw. Ten eerste is er volgens hem de afgelopen zes weken in Meckelenburg-Voorpommeren geen regen gevallen en ten tweede voegt de landbouw wel degelijk humus toe aan de bodem. ”60 tot 70 procent van het stro blijft in de akker achter. Dat is ook humus en dan komt daar nog gedeeltelijk dierlijke mest bij. .” In Meckelenburg-Voorpommeren stond vrijdag een stormachtige wind met topsnelheden van 117 kilometer per uur. Veel boeren hebben die dag om de grond te binden mest uitgereden, zegt het Bauernverband.

Of registreer je om te kunnen reageren.