Home

Nieuws 163 x bekeken

Milieucommissie EP wil ruimte voor teeltverbod transgeen gewas

Brussel – Europese lidstaten moeten de teelt en verkoop van EU-goedgekeurde transgene gewassen kunnen verbieden. Als gronden voor zo’n verbod moeten milieutechnische overwegingen, zoals resistentie tegen gewasbeschermingsmiddelen, kunnen worden aangevoerd.

Dit heeft de milieucommissie van het Europarlement dinsdag uitgesproken. Die meent dat genoemde overwegingen de EU ook kunnen helpen om sterker te staan tegenover de wereldhandelsorganisatie WTO. De WTO is in beginsel tegen teelt- en handelsverboden voor transgene gewassen.

De milieucommissie reageert met haar uitspraak op een voorstel van de Europese Commissie. Die stelde ook al voor om de teelt van en handel in transgene gewassen te kunnen beperken, maar minder vergaand.

In de milieucommissie gingen ook stemmen op om het Commissievoorstel helemaal weg te stemmen, maar rapporteur Corinne Lepage (liberalen) kreeg een meerderheid achter haar inzet om het voorstel te wijzigen en aan te scherpen.

Oostenrijk, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Duitsland en Luxemburg hanteren op grond van de huidige richtlijn al een ’veiligheidsclausule’ om de teelt van bepaalde gewassen te verbieden op gronden van volksgezondheid of milieu. De Europese Commissie wilde daar in haar nieuwe voorstel een streep door halen.

De milieucommissie van het EP is tegen. Ze vindt dat milieu, resistentie, dreiging van invasieve gewassen, zorg voor de biodiversiteit en sociaal-economische redenen geldige gronden zijn om een gewas te kunnen verbieden. Lidstaten moeten daar zelf besluiten over kunnen nemen, los van wat de Europese voedselautoriteit EFSA ervan vindt, meent de commissie.

In juni stemt het voltallige Europarlement over de voorstellen van de milieucommissie.


Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.