Home

Nieuws 311 x bekeken

Mekka Food niet geraakt door discussie verdoofd slachten

Venlo - De grootste Nederlandse producent van halal-vlees, Mekka Food, wordt niet geraakt door de discussie over verdoofd dan wel onverdoofd slachten.

Het bedrijf uit Venlo accepteert al langer alleen vlees van dieren die zijn verdoofd. Dat zegt verkoopleider René van Appeldorn. Mekka Food zet circa 200 ton halal-vlees weg per week af, aldus Van Appeldorn. De afzet van snacks, maaltijden en vleeswaren groeit al jaren steeds met een dikke 10 procent. De dieren worden door externe bedrijven in Nederland en Duitsland geslacht. "Dat gaat altijd verdoofd. In Nederland en Duitsland worden 85 procent van de halal-slachtingen verdoofd gedaan."

Volgens Van Appeldorn zijn er in Nederland nauwelijks certificeerders, vaak islamitische stichtingen, die tegen bedwelming zijn. Navraag bij de Stichting Halal Voeding en Voedsel leert dat er aanvankelijk wel protest was. Maar nu gaan certificeerders vrijwel altijd akkoord met bedwelming, mits het dier er niet dood aan gaat.

Voor halal-slachtingen gelden een aantal spelregels. Het dier moet halal zijn, dus geen varken, en zowel gezond als goed gevoed zijn. Het dier dat geslacht wordt, mag niet worden gezien door andere slachtdieren. De wachtruimte en aanvoerruimte zijn dus gescheiden. Het slachtmes moet zeer scherp zijn en de slachter moet een beleidend moslim zijn. Het dier wordt gedood door in één haal de slokdarm, de keel, de luchtpijp en de slagaderen te doorsnijden. De slachter spreekt tijdens het snijden een gebed uit. Bij massale slachting, zoals van kippen, speelt men vaak het gebed automatisch af. Het hoofd van het dier moet voor een derde aan het lichaam blijven hangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.