Home

Nieuws 296 x bekeken

'Meer aandacht vereist voor norovirus in voedsel'

Bilthoven - Wereldwijd moet er meer aandacht komen voor het opsporen van voedsel dat besmet is met het norovirus.

Daardoor zouden veel uitbraken van deze zeer besmettelijke buikgriep kunnen worden voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek waarop RIVM epidemioloog Linda Verhoef donderdag promoveert aan het Erasmus MC. Verhoef zegt dat het norovirus via besmet water terecht komt op levensmiddelen die rauw worden gegeten, zoals oesters of frambozen. De besmetting kan via bemesting (met menselijke mest) op een gewas terecht komen, maar ook als een product met de handen worden gewassen door een besmet persoon.

Tot nu toe zijn er gen aanwijzingen dat dierlijke mest een bron van menselijke besmetting kan zijn. Er komen wel norovirussen bij varkens voor, maar die zijn tot nu toe niet gevaarlijk voor de mens. Er wordt nog onderzoek gedaan of het virus zich in een gewas kan nestelen, of alleen aan de oppervlakte blijft. In groenten en fruit kan het virus zich niet vermeerderen. Het virus kan in heel kleine - niet detecteerbare - hoeveelheden al besmettelijk zijn voor de mens. De epidemioloog pleit onder meer voor controle op cruiseschepen, waar nieuwe varianten het het virus vaak het eerst opduiken.

Verder zou het internationale onderzoek naar het virus kunnen worden gestandaardiseerd, zodat onderlinge vergelijking van gevonden virussen gemakkelijker gaat. Op die manier zouden internationale uitbraken sneller onderkend kunnen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.