Home

Nieuws 228 x bekeken

Lijst residu per winkelketen van VWA staat ter discussie

Zoetermeer - Het ministerie van VWS is bereid te kijken naar de publicatie van residu-onderzoek in groente en fruit.

Dat is de uitkomst van het reguliere warenoverleg. De sector had haar grieven hierover op de agenda van het overleg laten plaatsen. Nu geeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) nog onderzoeksresultaten per winkelketen, maar dat leidt tot protesten in de hele groente en fruitketen.

VWS wil dat heroverwegen, zegt Arie Ton. Hij was namens de tuinbouw aanwezig bij het overleg. "Het is een nietszeggend lijstje en wordt heel snel verkeerd geïnterpreteerd." De VWA publiceert het lijstje overigens met de vermelding dat het geen representatieve steekproef is en dat er geen conclusies aan verbonden mogen worden.

Volgens Ton hebben partijen als Voedingscentrum verder toegezegd scherper te reageren op mediaberichten over residuen in groente en fruit. De sector noemt deze vaak opgeblazen en eenzijdig. "Iedereen is het er mee eens dat er met residuen eigenlijk niet veel aan de hand is."

Donderdag publiceerde de Consumentenbond een artikel over de VWA-resultaten. Nederlands product is het schoonst, schrijft de bond. Die conclusie trok VWA al eerder. Het PT is blij met de publicatie van de Consumentenbond, maar constateert dat de bond ook de term gif gebruikt in haar bericht.

Of registreer je om te kunnen reageren.