Home

Nieuws 275 x bekeken

Landbouwonderhandelingen WTO muurvast

Genève – Landbouwonderhandelingen voor een nieuw WTO-verdrag hebben de laatste twee weken niks opgeleverd. Dat schrijft de voorzitter van de onderhandelingen, David Walker, in een brief aan de 153 lidstaten.

Aangezien het landbouwdossier een sleuteldossier is, lijkt een nieuw verdrag nog dit jaar erg lastig. Walker geeft in de brief niet aan hoe hij zal rapporteren aan het algemene onderhandelingscomité.

Alle aparte onderhandelingsgroepen moeten hernieuwde voorstellen presenteren vóór 21 April, de laatste werkdag voor Pasen. De situatie zal worden bediscussieerd tijdens een informele bijeenkomst van WTO-ambassadeurs van lidstaten op 29 April. Hoewel de onderhandelingen nu al tien jaar duren zonder resultaat, benadrukte Walker dat “veel goed werk” is verricht. Walker benadrukt ook dat het proces “van beneden af” wordt gestuurd. De WTO zelf neemt geen leidende positie meer en laat de lidstaten de agenda bepalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.