Home

Nieuws 302 x bekeken

Kwaliteitsprobleem komkommer door late oogst

Den Haag - De kwaliteitsproblemen die in het buitenland geconstateerd zijn bij Nederlandse komkommer hebben vooral te maken met het te laat oogsten van product.

Het Kwaliteits Controle Bureau (KCB) trok in week 13 aan de bel, nadat bij Zweden en Duitsland geelverkleurende komkommers werden aangetroffen. Dat leidde tot veel klachten bij afnemers. Volgens teeltdeskundigen is de vergeling van de vrucht te verklaren door het te langzaam uitgroeien van de vrucht, waardoor het product al te oud is op moment van oogsten. Dit zou met name voorkomen bij komkommers die in december vorig jaar zijn geplant. Het probleem zou daarom inmiddels zo goed als verholpen zijn.

Volgens Ronald van den Bulk van zaadveredelaar Rijk Zwaan worden klachten uit het afzetkanaal bovendien veroorzaakt door het grote aanbod van West-Europese komkommers, die door de snelle groei wat lichter gekleurd zijn dan de donkergroene Spaanse.

"In Engeland presenteren ze de licht gekleurde komkommer als 'Verse Nieuwe Britse Oogst'. Zo kan het ook", aldus Van den Bulk. Telers zouden dit jaar juist meer op kwaliteit telen, maar deskundigen vragen zich af of die teelt bij de aanhoudende slechte prijsvorming lang vol te houden is.

Nieuwe kwaliteitsproblemen dreigen nu veel Nederlands en Belgisch product, bij het uitblijven van vraag, te lang in koelcellen blijft staan.

Erik Honkoop

Of registreer je om te kunnen reageren.