Home

Nieuws 181 x bekeken

'Kwaliteit Nederlandse komkommer stelt teleur'

Den Haag - De kwaliteit van Nederlandse komkommers, die verkocht worden op de buitenlandse markt, is teleurstellend.

Dat blijkt uit berichten van het Kwaliteits Controle Bureau (KCB). Buitenlandinspecteur Fred Jacobs trof bij zijn inspectieronde in Duitsland en Zweden weliswaar steeds meer Nederlandse komkommers aan, maar werd regelmatig geconfronteerd door partijen van zeer matige kwaliteit.

Jacobs spreekt van geelverkleuring, schimmelvorming op gomplekjes en 'taaie, uitgedroogde plekken' op de vrucht. Dat terwijl ze kort daarvoor geleverd waren aan de distributiecentra. Volgens de inspecteur hebben de partijen duidelijk te lang in de opslag gestaan. Door komkommers op de juiste manier te koelen, had kwaliteitsverlies voorkomen kunnen worden, aldus Jacobs.

Hij constateerde verder dat de Griekse en Spaanse komkommers nog door diverse Duitse afzetpartijen gevoerd worden. In Zweden liggen naast de Nederlandse komkommers ook de komkommers van eigen bodem in de schappen, die volgens Jacobs de voorkeur van de consument genieten.

Nederlandse tomaten en paprika’s worden in het buitenland wel goed ontvangen. Met name de paprika doet het kwalitatief goed ten opzichte van concurrenten Spanje en Israël.

Of registreer je om te kunnen reageren.