Home

Nieuws 180 x bekeken 3 reacties

Klimaatgelden onderhevig aan corruptie

Londen - De miljarden die de komende jaren door rijke landen beschikbaar worden gesteld voor arme landen die kampen met de gevolgen van klimaatverandering, zijn zeer gevoelig voor corruptie. Daarvoor waarschuwde Transparency International zaterdag.

De arme landen die het geld de komende jaren ontvangen staan volgens de organisatie bovenaan de lijst met corrupte landen. De twintig landen die het meest getroffen zullen worden door klimaatverandering - en dus veel geld zullen ontvangen - hebben cijfers van hooguit een 3,5 op de corruptiegraadmeter van Transparency International. Ter vergelijking: Nederland haalde een 8,8, Denemarken haalde in 2010 met een 9,3 het hoogste cijfer.

Volgens de organisatie kan corruptie in de toekomst worden voorkomen als het fonds nu goed wordt opgezet. In de structuur van het zogeheten groene fonds moet dan ruimte worden gemaakt voor participatie van burgers, toegankelijkheid tot informatie en ontvangende landen moeten zich verantwoorden voor hun uitgaven. Hierdoor worden het risico van belangenverstrengeling en de impact van lobby's van rijke delen van de samenleving verkleind, aldus Transparency International.

,,Niets is heilig voor corruptie, zelfs niet de toekomst van onze planeet'', aldus Huguette Labelle, voorzitter van Transparency International. ,,Als het niet lukt om de maatregelen tegen de opwarming van de aarde te beheren, dan leidt dat niet alleen op korte termijn tot de onjuiste toewijzing van hulpbronnen en frauduleuze praktijken maar in de toekomst ook tot schade voor de komende generaties.''

Twee weken geleden benoemde het VN-klimaatbureau een comité dat zich moet buigen over de vorm van het groene fonds. Het werk van deze groep mensen moet voor het einde van het jaar klaar zijn. Dan is de jaarlijkse klimaattop, dit keer in het Zuid-Afrikaanse Durban. Het is de bedoeling dat de abstracte afspraken die afgelopen december zijn gemaakt op de top in Cancún in Mexico, in Durban concreter worden gemaakt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Transparency international . Die moet toezien hoe men luchtkastelen op een eerlijke manier in corrupte landen gaan bouwen. . Om de grootste leugen van deze eeuw handen en voeten te geven. Met als gevolg dat de derde wereld bevolking
  arm blijft .Als moderne Slaven onze hebzucht en geweten moeten verzadigen.

 • no-profile-image

  Klimaatgelden en subsidies houdt een groep mensen aan het werk. Het is gewoon bezigheids werkgelegenheid. Het zijn gewoon luchtkastelen onderhouden! De bossen fatsoenlijk bijhouden is al te veel. Maar het klimaat beheersen kunnen ze blijkbaar wel! Wat een verbeelding, probeer dat maar is uit te leggen aan mensen met kennis en nuchter verstand. De weersvoorspellingen zijn weersverwachtingen, hoe vaak zitten ze er nog langs met de dure apperatuur! Een goed milieu is belangrijk, maar het gaat meestal om het gewin, het grote geld wat ze er aan kunnen verdienen. Het verrast telkens weer met wat voor onzin ze komen! Hoe verlies je de geloofwaardigheid?

 • no-profile-image

  Willen we corruptie minimaliseren, zullen we geen geld bedragen moeten overmaken naar deze landen, maar de gelden ter beschikking stellen in de vorm van benodigde technologie, machines en grondstoffen (zaaizaad, kunstmest etc.) en daarna zorgdragen dat het bij de eindgebruiker komt zonder tussen komst van overheidsdienaren en dan nog is corruptie niet voor 100 % uit te bannen. Laten we realist zijn, onze overheden zullen zich gelukkig wanen met >contracten< waarin corruptie onmoelijk is, maar iedere burger weet wie het hoofddeel van het geld in zijn eigen voordeel aanwendt.

Of registreer je om te kunnen reageren.