Home

Nieuws 187 x bekeken

Kleine omzetstijging Arkervaart

Nijkerk - Coöperatie Arkervaart Twente heeft over 2010 een kleine omzetstijging geboekt.

De netto-omzet kwam in 2010 uit op 73,7 miljoen euro tegen 72,6 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (na belasting) kwam uit op 2,4 miljoen euro. Een jaar eerder kwam het bedrijfsresultaat uit op 5,7 miljoen euro. Uit het jaarverslag dat vorige maand al verscheen blijkt dat de directie in het laatste kwartaal extra korting heeft gegeven op het voer, waardoor een deel van het resultaat eerder aan de leden is teruggegeven.

In 2010 verkocht Arkervaart zijn deelneming in Pre-Mervo. Dit leverde een boekwinst op. Dividenden en de beëindigingsvergoeding van Pre-Mervo worden toegevoegd aan de bestemmingsreserve. Het grootste deel van het overgebleven resultaat wordt uitgekeerd aan de leden/afnemers. Afnemers kregen een nabetaling van € 2,80 per ton afgenomen voer.
De afzet van voeders is 2 procent teruggelopen ten opzichte van 2009. De directie wijt dat voor het grootste deel aan het feit dat 2009 53 weken telde tegen 52 weken in 2010. Wordt daarmee rekening gehouden, dan bleef de afzet van voeders vrijwel gelijk.

De rundveevoerafzet steeg met ongeveer 6 procent tot 67.061 ton, die van varkensvoer daalde met 8 procent naar 99.273 ton en die van pluimveevoeders met ongeveer 3 procent naar 128.656 ton.
Vanuit de leden van coöperatie Rijnvallei werd dit voorjaar opgeroepen tot meer samenwerking met De Valk Wekerom en Arkervaart Twente. Directeur Marcel Roordink meldt dat de wens om meer samen te werken onder de leden van Arkervaart Twente niet erg leeft. "Anderzijds is het wel zo dat we met elkaar wel beseffen dat we in deze moeilijke tijden open moeten staan voor alle mogelijkheden", aldus Roordink. Roordink zegt dat het verder goed te merken is dat zowel de varkenshouderij als de leghennensector momenteel in zwaar weer zitten. "Met name in de varkenshouderij is nauwelijks weerstand meer."

Of registreer je om te kunnen reageren.