Home

Nieuws 163 x bekeken

Klachtenregen Dienst Regelingen na oproep Kamerlid

Den Haag - Op de oproep van Tweede Kamerlid Ger Koopmans (CDA) aan boeren om hun ervaringen met Dienst Regelingen (DR) te melden, is massaal gereageerd.

In ruim 330 e-mails wordt vooral geklaagd over conflicten over de perceelsgrootte, de late uitbetaling van bedrijfstoeslagen en ondeskundig personeel. Veel ondernemers hebben nog geen duidelijkheid gekregen over de exacte grootte van hun percelen en ondervinden daardoor grote problemen met het invullen van de Gecombineerde Opgave (GO) van dit jaar.

De mededeling van DR dat opzettelijke fouten kunnen worden bestraft met drie jaar uitsluiting van betaling (later ingetrokken) maakt dat een deel van hen daar niet aan durft te beginnen. Om problemen te voorkomen, accepteren sommigen tegen hun zin in de afmetingen zoals DR die heeft opgegeven.

De e-mails geven blijk van Kafkaëske toestanden. Tijdens een controle in 2009 vertelt een boer aan de Algemene Inspectie Dienst (AID) dat hij na het indienen van de GO in 2009 heeft ontdekt dat Staatsbosbeheer van plan was over een door hem gepacht perceel een fietspad aan te leggen. De AID’er noteerde dat, maar niettemin werd de ondernemer gekort op zijn toeslag. Op internet corrigeerde hij vervolgens het betreffende perceel, maar ook dat had geen effect; toen de boer deze maand de nieuwe opgave invulde, bleek het fietspad te zijn teruggezet naar grasland.

Dinsdagavond debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Henk Bleker over de problemen bij DR. Koopmans zal hem dan de ontvangen e-mails overhandigen. Vorige week benoemde Bleker oud-gedeputeerde Marc Calon (PvdA) tot speciaal adviseur bij de dienst. Calon krijg tot de zomer om de problemen te inventariseren en oplossingen aan te dragen.

De dienst wil niet reageren op dit verhaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.