Home

Nieuws 195 x bekeken

Kabinet wil laag btw-tarief verhogen

Den Haag – De regering overweegt de inkomstenbelasting te verlagen en het lage btw-tarief tegelijk te verhogen van 6 naar 8 procent. Dat schrijft staatssecretaris Frans Weekers van het ministerie van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. LTO Nederland vindt het een “uiterst onverstandig plan.”

Het lage tarief geldt voor alle voeding behalve alcoholhoudende dranken en agrarische producten. In Nederland gelden drie btw-tarieven. Het ’gewone’ tarief is 19 procent. Sinds 1975 kent Nederland ook verlaagde tarieven van 6 en 0 procent. Het laatste percentage geldt voor verkopen aan het buitenland. Het tarief van 6 procent wordt toegepast voor voeding en agrarische productiemiddelen maar ook bijvoorbeeld kappers, fietsenreparaties en verkoop van boeken en kranten.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is mordicus tegen verhoging van het btw-tarief op levensmiddelen. ”Onbegrijpelijk in deze tijd waarin veel mensen moeite hebben rond te komen”, aldus Marc Jansen, directeur Consumentenzaken en Kwaliteit van het CBL. ”Bij een verhoging worden de dagelijkse boodschappen 640 miljoen euro per jaar duurder.”

De belangenorganisatie LTO Nederland is ook tegenstander van het voornemen van Weekers. “Enerzijds wil de overheid dat de mensen gezonder gaan eten, anderzijds wil ze vers voedsel duurder maken. Dat rijmt niet met elkaar”, aldus een woordvoerder Wat de sierteelt betreft denkt LTO Nederland dat het de sector meer kost dan het aan belastingbaten oplevert.

Het landbouweconomisch instituut LEI onderzocht eerder de mogelijkheid het lage tarief helemaal af te schaffen voor de sierteelt. Dat zou de detailhandel een omzetdaling van 240 miljoen euro opleveren. De groothandel zou 152,5 miljoen euro verliezen, en de primaire sector 127,5 miljoen euro. De belastinginkomsten zouden op de langere termijn stijgen met 168 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.