Home

Nieuws 171 x bekeken

Jaar begint slecht voor Duitse vleesvarkenshouderij

Bonn - Het rendement in de Duitse vleesvarkenshouderij heeft zich in de eerste maanden van dit jaar na een bijzonder matig verlopen 2010 verder verslechterd. Dat schrijft landbouwmarktbureau AMI.

Modelberekeningen van het bureau geven aan dat de sector in januari in Duitsland gemiddeld 32 euro per vleesvarken verlies leed. Alleen al bij de voer- en biggenkosten was het verlies 7 euro.

In maart waren de opbrengsten net groot genoeg om deze kosten te dekken, aldus het bureau, dat de komende maanden geen verbetering ziet. De voerkosten zijn inmiddels hoger dan op het oude recordniveau van 2008, maar het grote vleesvarkensaanbod verhindert dat de vleesprijs stijgt.

Als negatieve factor kan zich bovendien in mei en juni de verkoop van het vlees uit de private opslagregeling gaan ontwikkelen. Van een verbetering van de vleesprijs kan daarom op zijn vroegst in het derde kwartaal sprake zijn.

Vorig jaar haalde de Duitse sector een brutomarge (marge na aftrek van voer en biggenkosten) van 16 euro per vleesvarken. Als ook de overige kosten worden verdisconteerd, was er echter sprake van een verlies, namelijk van 10 euro. Deze uitkomst is in grote lijnen gelijk aan die van de twee daaraan voorafgaande jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.