Home

Nieuws 193 x bekeken

Inspectie: minder vaak arbeidsfraude door grote tuinders

Den Haag – Grote glastuinders hebben arbeid beter geregeld dan kleinere en middelgrote bedrijven. Die indruk heeft de Arbeidsinspectie.

Een recente steekproef bij drie grote tuinbouwbedrijven in en rond het Westland bevestigt die indruk, laat een woordvoerder van de Arbeidsinpectie weten. De dienst publiceerde een persbericht over de invallen van het Westland Interventieteam (WIT-team) op deze drie bedrijven, die alle onder verdenking stonden. De inspectiedienst constateerde, ondanks signalen van misstanden, geen directe overtredingen op het gebied van onderbetaling en illegale arbeid.

Wel onderzoekt de dienst mogelijke onderbetaling door een uitzendbureau. De teler blijft daarbij buiten schot, laat de dienst weten. Of het een gecertificeerd bureau is, kon de woordvoerder niet zeggen.

De drie bedrijven kwamen in beeld na verschillende signalen van misstanden. Eén van de bedrijven had eerder te maken met belastingfraude, bij een ander bedrijf werden eerder misstanden met arbeid geconstateerd en bij één bedrijf heeft het interventieteam op een niet nader genoemde wijze signalen opgevangen.

De inspecteurs vergelijken bedrijfskenmerken om opvallende patronen te ontdekken. Welke kenmerken dat zijn, wil de dienst niet zeggen. ”We willen onze onderzoeksmethode niet prijsgeven”, aldus de woordvoerder.

In het WIT-team werkt de Arbeidsinspectie samen met de Belastingdienst, UWV, Vreemdelingenpolitie en Koninklijke Marechaussee.

Of registreer je om te kunnen reageren.