Home

Nieuws 208 x bekeken

'Gunstiger regeling mag aardwarmte niet remmen'

Den Haag – Reacties op het actieplan aardwarmte zijn overwegend positief, maar er moet snel duidelijkheid komen om ontwikkelingen voor aardwarmte niet af te remmen. Dat blijkt uit een rondgang.

”Als gunstiger regelingen worden aangekondigd, kun je uitstelgedrag krijgen. Het is zaak om snel te communiceren. Op dit moment is nog niet alles bekend”, stelt Victor van Heekeren van het platform Geothermie.

Het actieplan staat vol met intenties en plannen. De details en voorwaarden zijn nog niet bekend. Zo wordt de garantieregeling aantrekkelijker, maar daarvoor is mogelijk goedkeuring van Brussel nodig, met een risico op vertraging.

Voorlopig wil het ministerie van ELI uiterlijk begin volgend jaar met een gunstiger garantieregeling komen. Het kan zijn dat bedrijven met een aanvraag voor garantiestelling uit een vorige regeling wachten op een nieuwe regeling.

Ook over andere zaken is onduidelijkheid. Aardwarmteteler Rik van den Bosch verwacht dat bestaande bedrijven met aardwarmte mogelijk ook SDE+-ondersteuning krijgen. Radboud Vorage, directeur van het energiebedrijf voor aardwarmte in de Koekoekspolder Greenhouse Geopower, hoopt dat bedrijven met een MEI-goedkeuring voor boring dat kunnen omzetten in een SDE+-regeling.

Volgens ELI is stapeling van regelingen echter niet mogelijk. Ook is de verwachte SDE+-ondersteuning bestemt voor nieuwe boringen, zonder MEI-ondersteuning. De SDE+-regeling draait om een opbrengstgarantie. Volgens Van Heekeren wordt gemikt op een garantieprijs van 3 tot 5 cent per kilowattuur aardwarmte. Dat zou blijken uit berekening van onderzoeksinstituut ECN.

Of registreer je om te kunnen reageren.