Home

Nieuws 198 x bekeken

Geen concrete afspraken ELI en hoogleraren

Den Haag - Het gesprek tussen staatssecretaris Henk Bleker van landbouw en de initiatiefnemers van de petitie 'Einde aan de georganiseerde onverantwoordelijkheid' heeft niet tot concrete toezeggingen geleid.

"De sfeer tijdens het gesprek was goed. Het blijkt dat we het op meerdere punten eens zijn. Maar het heeft niet tot concrete toezeggingen van de staatssecretaris geleid", zegt Roos Vonk, initiatiefneemster van de petitie. De petitie over de veehouderij in Nederland werd een jaar geleden gelanceerd door 105 hoogleraren onder de titel 'Einde aan de georganiseerde onverantwoordelijkheid'.

De hoogleraren die de petitie ondertekenden hebben vrijwel geen van allen agrarische expertise. Inmiddels hebben 268 hoogleraren, 520 andere wetenschappers, 17.000 burgers, ruim 700 organisaties en bedrijven en 65 boeren de petitie ondertekend. De ondertekenaars zijn kritisch over de veehouderij in Nederland. "We willen het liefst dat een veehouder meer krijgt voor zijn dieren, zodat hij minder dieren kan houden. Een hogere prijs kan echter bij de consument niet door de strot worden geduwd. Daarvoor moet hij kunnen kiezen. Inzicht in de keuzemogelijkheden en transparantie van de veehouderij is hierbij van belang", zegt Vonk.

De hoogleraar hoopte concrete toezeggingen te krijgen over onderzoek naar de kosten van de veehouderij in Nederland en welke rol de overheid kan spelen bij het transparanter maken van de veehouderij. "Bleker heeft ons gevraagd onze mening te uiten in het maatschappelijke debat over megastallen dat de komende periode wordt georganiseerd. Hij zal onze visie dan meenemen in het vormen van een eindconclusie. Anders dan wij heeft Bleker natuurlijk te maken met meerdere diverse belangen in deze discussie", zegt Vonk na afloop van het gesprek.

Of registreer je om te kunnen reageren.