Home

Nieuws 224 x bekeken

Geen behoefte aan onderzoek naar alternatief afschot wilde zwijnen

Den Haag - De provincies Gelderland en Limburg hebben geen behoefte aan onderzoek naar alternatieve beheervormen voor het huidige afschotbeleid voor wilde zwijnen.

Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker aan de Tweede Kamer. Bleker heeft naar aanleiding van een spoeddebat over wilde zwijnen bij de provincies navraag gedaan naar de behoefte van onderzoek naar alternatieven. De provincie Gelderland wil wel meewerken aan een tussentijds evaluatieonderzoek van het huidige maatwerkbeheer op de Veluwe.

Bleker meldt dat de beheerders geen draagvlak hebben voor een afschotvrije zone vanwege de schade die de zwijnen veroorzaken en het risico dat ze vormen voor de verkeersveiligheid. De provincie Gelderland is wel bereid om in een evaluatieonderzoek te kijken hoe in de toekomst draagvlak kan komen voor afschotvrije zones.

Bleker inventariseerde de situatie bij Gelderland en Limburg na een motie van de PvdD-lid Marianne Thieme. In de motie verzocht Thieme de regering een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren naar effectieve alternatieven voor het huidige afschotbeleid en dit als handreiking aan de provincies te geven. Aanleiding was het hoge afschotpercentage onder wilde zwijnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.