Home

Nieuws 195 x bekeken

Gebruik hoogwaardige antibiotica daalt sneller

Den Haag - Het gebruik van hoogwaardige antibiotica is in 2010 sneller gedaald dan het totale verbruik van antibiotica in de veehouderij.

Dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie voor diergeneesmiddelenproducenten en importeurs Fidin. In 2010 daalde de totale verkoop van antibiotica met 12,1 procent naar 455.115 kilo. Het gebruik van de hoogwaardige antibiotica zoals fluoroquinolonen en macroliden, daalde met ruim 15 procent. "Het gebruik van ceftiofur, een derde generatie cefalosporine, dat vorig jaar omstreden werd in de pluimveehouderij, is eveneens fors gedaald", zegt Frederik Schutte van Fidin. Het middel wordt nog wel op zeer beperkte schaal gebruikt in de varkenshouderij. Certiofur is niet toegelaten voor pluimvee, maar in de praktijk werd dit wel toegepast bij het behandelen van broedeieren voor moederdieren. Onderzocht wordt of dit gebruik illegaal was, of dat dit volgens de zogeheten cascade-regeling wel mocht worden gebruikt. De cascade-regeling houdt in dat bij gebrek aan werkzame toegelaten middelen, diergeneesmiddelen gebruikt mogen worden die voor andere diersoorten zijn geregistreerd.

Ruim de helft van de antibiotica die in de veehouderij worden gebruikt zijn tetracyclinen. Dit zijn relatief traditionele antibiotica. Het gebruik hiervan daalde in 2010 met 13,4 procent naar 231.970 kilo. Het gebruik van de groep penicillinen en cefalosporinen daalde met 3,2 procent naar 76.490 kilo. "Daarbij moet gezegd worden dat de derde en vierde generatie cefalosporinen maar een fractie van het totaal is in deze categorie", aldus Björn Eussen van Fidin.

De hoogwaardige antibiotica, die ook voor humane gezondheidszorg belangrijk zijn, vormen gezamenlijk 9 procent van het totale antibioticagebruik in de veehouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.