Home

Nieuws 311 x bekeken

'GMO terugvorderen van telersvereniging'

Brussel - Nederland moet de 22,7 miljoen euro onterecht uitgekeerde GMO-gelden terugvorderen bij de betreffende telersvereniging voor groente en fruit.

Dat stelt de Europese Commissie op vragen van deze krant. De Commissie gaat niet controleren of Nederland dat daadwerkelijk doet, stelt diezelfde Commissie.

Het ministerie van ELI krijgt deze zomer een korting van 22,7 miljoen euro opgelegd. Dat is het bedrag dat in 2006 tot 2008 onterecht is uitgekeerd aan één telersvereniging. Het betreft onterecht gesubsidieerde kosten voor de marketing door een producentenorganisatie en het drukken van kwaliteitslabels op verpakkingen. “In dit geval heeft de commissie weet van incorrecte betalingen, niet frauduleus, maar een misverstand over wat wel en niet moet. We weten dat dit gebeurd is bij één producentenorganisatie. Dat moet je terugvorderen. Het is een taak van een lidstaat”, stelt een woordvoerder van de Commissie.

Het is nog niet helder of dat zal gebeuren, laat het ministerie van ELI weten. Hoogstwaarschijnlijk gaat ELI in beroep bij het Hof van Luxemburg. Tot die uitspraak zal zeker geen verrekening plaatsvinden, laat de ELI-woordvoerder weten. Volgens de woordvoerder van de Europese Commissie duurt zo’n procedure drie tot vier jaar.

Het Productschap Tuinbouw (PT) zegt dat het ministerie aan zet is. Het PT is uitvoerder van de regels voor GMO. De claim beïnvloedt niet de relatie met de desbetreffende telersvereniging, stelt het PT. Het PT, ELI en de Commissie willen niet zeggen om welke telersvereniging het gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.