Home

Nieuws 318 x bekeken

Film Belgische hormonenmaffia in mei in bioscoop

Amsterdam - De Nederlands-Belgische speelfilm Rundskop, over de Belgische hormonenmaffia, draait vanaf 26 mei in de Nederlandse bioscoop.

Het misdaaddrama ging in België al in februari in première en wist sindsdien meer dan 400.000 bezoekers te trekken, wat in Nederland neer zou komen op de status van Platina Film. In België worden dergelijke prijzen niet vergeven, zo meldde de distributeur dinsdag.

De moord op de Belgische veearts Karel Van Noppen in 1995 diende als inspiratie voor het scenario van de Vlaamse debuterend regisseur Michaël R. Roskam. Van Noppen, luis in de pels van de hormonenmaffia, werd op koelbloedige wijze vermoord vlakbij zijn huis in Welcherderzande. De Belgische hormonenmaffia zou achter de liquidatie zitten omdat Van Noppen als veekeurder een fel bestrijder was van het hormonengebruik onder veemesters.

Onder anderen de Nederlandse acteur Frank Lammers (New Kids Turbo, Nachtrit) en de Vlaming Matthias Schoenaerts (Loft) spelen een rol in de tragedie. De opnames werden gemaakt in Nederland en België. De Nederlandse producent Waterland Film werkte mee aan de coproductie.

Op het internationaal filmfestival van Berlijn was de film geselecteerd voor het programmaonderdeel Panorama, waarin onafhankelijke en arthousefilms worden vertoond.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.